Kompostownik na balkonie – jak go założyć?
Świadomość naszego wpływu na środowisko naturalne stale rośnie. Coraz chętniej interesujemy się ekologicznymi rozwiązaniami – wybieramy samochody z alternatywnymi napędami, energooszczędne sprzęty, opakowania wielokrotnego użytku. Sortujemy odpady i staramy się ograniczać marnowanie cennych surowców. Zero waste zachęca wielu z nas do samodzielnego przetwarzania odpadów BIO – w przydomowych lub balkonowych kompostownikach.
Kompostowanie na balkonie
Pomysł kompostowania na balkonie może wydawać się nieco absurdalny, jednak zapewniamy – nie ma w nim nic strasznego! To rozwiązanie, które staje się bardzo powszechne. Nawet wśród osób, które nie określają siebie jako zapalonych ekologów.
Zacznijmy od podstaw. Czym jest kompostowanie? To proces, którego celem jest ograniczenie ilości odpadów organicznych w gospodarstwie domowym, poprzez poddanie ich naturalnemu rozkładowi. Wykorzystuje się do tego mikroorganizmy, m.in. bakterie tlenowe, które przetwarzają biomasę, produkując energię, dwutlenek węgla oraz związki organiczne. To właśnie te ostatnie sprawiają, że kompost jest cenną pożywką dla roślin. Wykorzystuje się go jako nawóz i naturalny środek ochrony roślin.
Oznacza to, że decydując się na własny kompostownik:
- Ograniczasz ilość odpadów – możesz oszczędzić na kosztach wywozu śmieci.
- Dbasz o środowisko naturalne – nikt nie musi przyjechać po Twoje odpady, zawieźć ich w odpowiednie miejsce i zutylizować. To ogromna oszczędność energii wykorzystywanej podczas transportu i przetwarzania śmieci.
- Zyskujesz wartościowy produkt – nawóz dla roślin ozdobnych i jadalnych. Możesz używać go do roślin doniczkowych (np. by dodatkowo je odżywić przed lub po planowanym wyjeździe), a także upraw ogrodowych.
Kompostownik na balkon
Dzięki rosnącej popularności zero waste, zakup kompostownika jest dzisiaj łatwiejszy niż kiedykolwiek wcześniej. W marketach budowlanych oraz w sklepach internetowych znajdziesz modele o różnorodnych formach, kolorach i materiałach wykonania. Coraz większa liczba producentów oferuje nawet kompostowniki utrzymane w konkretnym stylu, np. minimalistycznym czy skandynawskim. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że element ten zaburzy estetykę Twojego balkonu. Wręcz przeciwnie! Może okazać się jego ozdobą.
Czego potrzebujesz poza kompostownikiem? Organizmów, które przetworzą resztki z Twojej kuchni w ekologiczny nawóz. Mogą być to dżdżownice – najlepiej kalifornijskie, które najefektywniej sprawdzają się w kompostowaniu, jednak inne odmiany również powinny poradzić sobie z tym zadaniem.
Jeżeli jednak myśl o kompostowniku z dżdżownicami nie napawa Cię entuzjazmem, możesz sięgnąć po specjalistyczny preparat do kompostowania. Jest on bogaty w bakterie tlenowe, które przemieniają resztki w biomasę. Niestety, ten wybór uznawany jest za zdecydowanie bardziej problematyczny. Kompostowanie z wykorzystaniem bakterii zwykle wiąże się z nieprzyjemnym zapachem oraz znacznym wydłużeniem całego procesu.
Kiedy używać kompostownika na balkonie?
Dżdżownice, które zajmują się kompostowaniem, są wrażliwe na niskie temperatury. Oznacza to, że można trzymać je na balkonie od wiosny aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Zimą kompostownik należy przenieść do mieszkania (bez obaw – prawidłowo użytkowany nie wytwarza nieprzyjemnego zapachu) lub w inne, ciepłe miejsce, np. do garażu, piwnicy. Alternatywą jest ocieplenie kompostownika tak, by dżdżownice nie ucierpiały na skutek mrozów. Można wykorzystać do tego styropian lub starą pościel.